vineri, 15 ianuarie 2010

sfintii zilei


Inchinarea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru

Intru aceasta zi pomenim asezarea, in biserica Sfintilor Apostoli din Constantinopol, a lantului cu care a fost legat Sfantul Apostol Petru in temnita. Si, cinstim acest lant, ca sa preamarim, aratandu-ne multumitori, chipul minunat in care Hristos, Dumnezeul nostru, a slobozit pe Apostolul sau de la moartea ce i-o pregatise Irod. Istoria izbavirii acesteia este aratata pe larg la capitolul 12 din Faptele Apostolilor. Ca Sfantul Apostol Petru, fiind intemnitat de Irod, a fost legat cu doua lanturi de fier, si, dormind el intre doi ostasi, in noaptea dinspre ziua cand trebuia sa fie ucis, ingerul Domnului, lovindu-l in coasta, l-a desteptat si l-a scos, cazand de pe dansul lanturile cele de fier, precum scrie la Faptele Apostolilor.

Deci, dupa aceasta preaslavita izbavire din legaturi si din temnita, Sfantul Petru, nezabovind, s-a dus in alte parti, propovaduind Cuvantul lui Dumnezeu. Dar, oarecare crestini au aflat acest lant si l-au pastrat cu multa grija, socotindu-l ca pe un semn dumnezeiesc si marturie, inaintea ochilor lor, a purtarii de grija a lui Dumnezeu pentru Biserica Sa si pentru slujitorii Cuvantului Sau. Drept aceea, se cinsteau cu evlavie de cei credinciosi acele cinstile lanturi si erau pazite din neam in neam, ca o mostenire sfanta. Si a ajuns aceasta mostenire in mainile patriarhului Iuvenalie al Ierusalimului.

Iar cand credincioasa Evdochia, sotia imparatului Teodosie cel Mic, impodobea Ierusalimul si Sfintele Locuri cu tot felul de imparatesti daruri, atunci Iuvenalie Patriarhul, vazand dragostea ei de Dumnezeu, impreuna cu alte daruri, i-a daruit ei aceste cinstite lanturi pe care ea, luandu-le, le-a dus la Constantinopol. Si un sfant lant l-a dat bisericii Sfintilor Apostoli din Constantinopol, iar pe altul l-a trimis la Roma, fiicei sale Eudoxia, sotia Imparatului Valentinian al III-lea, care l-a pus in biserica Sfantului Petru, zidita de ea pe muntele Exchilintului, langa Roma, unde ea a pus si un alt lant, cu care tiranul Neron l-a legat pe Sfantul Petru, inainte de mucenicia lui la Roma. Si asa s-a asezat praznicul cinstilului lant la 16 ianuarie, intru pomenirea minunatei izbaviri a Sfantului Petru si intru slava lui Hristos, Dumnezeul nostru. Amin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

- Deoarece avem nevoie zilnica de hrana spirituala, aici este locul unde vei gasi cate o . . . soapta a Duhului Sfant pentru a te ajuta sa intelegi voia lui Dumnezeu cu privire la viata ta -